Cara Menentukan Arah Kiblat Online Tanpa Aplikasi, Bisa Untuk Android Dan iOS

Cara Menentukan Arah Kiblat Online Tanpa Aplikasi, Bisa Untuk Android Dan iOS

Kabarsoloraya.com. Cara Menentukan Arah Kiblat Online Tanpa Aplikasi, Bisa Untuk Android Dan iOS. Sering kali, kamu dapat dengan mudah mengetahui arah kiblat saat sedang berada di masjid atau musholla. Namun, ketika berada di tempat yang tak memiliki penunjuk kiblat, tentu cukup sulit untuk mengetahuinya saat akan beribadah selama bulan Ramadan.

Terlebih, jika memang sudah menunjukkan waktu salat. Solusi yang biasanya dilakukan adalah dengan memasang aplikasi penunjuk kiblat di smartphone.

Beruntung, ada cara lain untuk mengetahui arah kiblat tanpa perlu memasang aplikasi mandiri.

Melalui layanan bernama Qibla Finder dari Google, kamu dapat menemukan arah salat langsung cukup melalui peramban internet saja.

Cara Qibla Finder (Pencari Arah Kiblat) berfungsi

Apakah Kiblat?

Kiblat ialah arah yang ditetapkan menghadap Kaabah di Masjidil Haram di Mekah, Arab Saudi. Arah ini ialah arah yang semua umat Islam perlu hadap apabila menunaikan solat, di mana-mana sahaja mereka berada di dunia.

Cara menentukan arah Kiblat

Kami menggunakan lokasi Kaabah (Lat 21.4224779 Long 39.8251832) dan lokasi semasa anda (disediakan oleh GPS atau secara manual) untuk menentukan laluan yang paling lurus antara dua titik di dunia, turut dikenali sebagai jarak bulatan besar. Jarak ini dikira menggunakan formula haversine. Apabila dilihat pada peta rata, garisan ini kadangkala kelihatan melengkung disebabkan oleh kelengkungan bumi.

Memastikan arah yang tepat

Qibla Finder (Pencari Arah Kiblat) berfungsi dengan kompas peranti anda. Untuk memastikan arah setepat yang mungkin, kami mengesyorkan agar menentukur kompas anda sebelum digunakan.

Qibla Finder (Pencari Arah Kiblat) dihasilkan untuk berfungsi dengan GPS dan kamera telefon anda (pada Android). Untuk menyediakan pengalaman yang terbaik kepada anda, kami perlu meminta kebenaran untuk mengakses ciri ini. Hal ini tidak disimpan dan tidak akan dikoneksikan di luar Qibla Finder (Pencari Arah Kiblat).

Kamu bisa tentukan arah kiblat dimanapun kamu berada menggunakan qiblafinder.

Qibla finder merupakan situs online dari Google yang bisa digunakan untuk menentukan arah kiblat.

Hanya dengan menggunakan browser HP dan jaringan internet kamu sudah bisa mencapai arah kiblat.

Dengan tetap menyalakan layanan lokasi di perangkat, simak panduan berikut untuk menentukan arah kiblat online.

  1. Buka Browser
  2. Masuk ke alamat qiblafinder.withgoogle.com
  3. Izinkan akses kamera perangkat dan lokasi
  4. Tentukan wilayah untuk mencari kiblat
  5. Kompas arah kiblat akan mengarah ke garis putih dimana kamu berada.